tankar.

Jag har läst att cirka sextiofem tusen tankar cirkulerar i ens huvud per dygn.
Jag skulle vilja stanna trafiken och rensa lite. Rama in de fina så jag kan titta på dem när jag har lust. Slänga bort de dåliga för de hör inte hemma hos mig. De galna vill jag spara i en vacker skrivbok. Och de härliga får gärna fortsätta cirkulera där inne.


du smakar som godast på halsen precis nedanför örat.

Du är som finast utan kläder och du doftar som en blandning av nytvättat, manligt och vind. Du är som lenast på insidan av underarmen och du smakar som godast på halsen precis nedanför örat och precis under käkbenet på höger kind. När du blundar ser man dina täta mörka ögonfransar som bäst och håret i nacken är alltid som lockigast när du är nyduschad. Du vet precis vilket godis jag vill ha i godispåsen och att jag vill ha mycket ost på mina smörgåsar. Du vet när du behöver säga något och när jag bara vill att du ska vara tyst och lyssna. Du blir fortfarande nervös när vi ses ibland och vågar inte alltid titta mig rakt in ögonen. Du kittlas i nacken och biter på naglarna fast du vet att jag hatar det. Du retas när du vill ha min uppmärksamhet och låter mig bestämma vilken takt vi ska pussas i. Du älskar att gå i pyjamas en hel dag och att äta middag i sängen. Du är omöjlig och jag älskar att hata dig.

fuck this i am going to the ball naked.

Kallt ute. Rått. Hårt. Uppfriskande. Nu blir det mat.

surreal but nice

Igår var det som sagt tenta mellan klockan nio och ett. Den var sexton sidor lång och oerhört omfattande. Jag och Jessica började dagen med grötfrukost innan vi mötte upp Erika för att ta spårvagnen till Järntorget där tentasalen låg. Hela morgonen var som en dimma. Det var en mycket surrealistisk känsla, antagligen på grund av all stress. När vi kom ut från tentan stod T2:orna där och klappade i händerna och bjöd på kakor. Fin gest tycker jag. Därefter blev det en sväng på stan. Vid niotiden kom det över ett gäng från klassen för att fira att tentan var avklarad. Vid elvatiden promenerade jag, Sara, Bea, Cecilia, Björn, Sofie och Jessica till Caleo där vi drack några glas vin och pratade om livet. En snabb sväng förbi Push innan jag bestämde mig för att åka hem och resten gick vidare.

fredag 19.06 25 februari 2011

Tenta imorgon klockan 9-13.
Vi hörs efter det.
Jag hoppas innerligt att det kommer gå bra.

hemlängtan.

Jag har längtat hem i tre dagar nu.
Tror det beror på stressen inför första tentan som äger rum på lördag.
Nästa fredag åker jag i alla fall hem och det ska bli otroligt skönt.
Nu ska jag försöka varva ner till en film och en påse salta nappar.
Det blir varken roligare eller tråkigare än så.
Vardagen i ett nötskal.
Sov gott.


jag är aldrig trött när jag borde.

Om det inte fanns tider, tentor, krav och lagar hade allting spårat ur.
Men det hade säkert varit roligt ett tag. Ett par dagar eller så.

inspiration exists, but it has to find you working - picasso

Idag vill jag bara åka hem och strunta i det här.
Jag har spring i benen och vill inte sitta still.
Det är nu det gäller att stänga av tankarna och bara köra.
Jag har gjort en karaff oboy som jag dricker ur martiniglas.
I bakgrunden spelar Yiruma varvat med Nirvana.
Jag har unnat mig sovmorgon och solen lyser in genom köksfönstret.
Fokus.

måndag.

Tre timmars föreläsning om gastrointestinalkanalen. Därefter lunch och nu blir det hardcore plugg. Tenta om fem dagar.

min blogg.

Jag har valt att inte vara personlig i min blogg. Jag har varit hundra procent ärlig, men aktivt valt att skriva om saker som jag skulle kunna berätta för vem som helst. Det är en stor skillnad mellan att vara social och att vara öppen. Att vara social är för mig detsamma som att man pratar och umgås med många människor. Att vara öppen innebär att man vänder sin insida utåt. Jag är social, men inte öppen. Öppen är jag bara med dem jag litar på och känner.
Hela bloggvärlden bygger på att folk blottar sig själva till hundra procent. Allting som skrivs är självklart inte sant, men jag tycker ändå att många bloggare gått över gränsen för vad gemene man borde vilja dela med sig av. Folk skaffar bloggar av många olika anledningar. Anledningen till att jag valde att skaffa en blogg var för att dokumentera händelser, människor och erfarenheter under mitt första år på läkarlinjen i en ny stad. Naturligtvis ville jag även att familj och vänner som jag inte har daglig kontakt med skulle kunna läsa om vad jag har för mig. Min blogg är även ett sätt att ventilera och dela med mig av vackra bilder och ord. Saker som jag tycker om helt enkelt.
I och med att jag gjorde valet att påbörja läkarlinjen, valde jag även bort många saker. Det jag valde var att investera i mig själv. Läkarutbildningen är en långsiktig investering. Det är hårda studier, en ny stad, relativt lite frihet och jag blir bunden till skolbänken i många år framöver. Kortsiktigt skulle jag gärna vilja resa till Paris, London eller New York. Jag skulle vilja åka vespa på nätterna, äta choklad till middag och gå ut fyra dagar i veckan. Jag skulle vilja ta dykarcertifikat, sova till klockan tolv på dagen och filosofera under stjärnorna. Men jag vet att jag valt rätt. Jag är helt säker. Och det är en jävligt skön känsla. Jag kommer hinna göra allt jag vill. Det finns sommarlov, jullov, helger, kvällar och utbytesterminer. Livet går inte på repeat. Livet är det som pågår just nu. Så är det bara.

alice i underlandet.

Jag drömde så otroligt konstiga drömmar inatt. När jag hade vaknat för tredje gången och verkligen inte ville fortsätta drömma satte jag på Alice i underlandet. Efter en och en halv timme somnade jag om och vaknade av väckarklockan kvart i nio. Till frukost åt jag det enda jag hade hemma, glass med krossade kakor. Nu ska jag ta tag i den här dagen.

a story.

Imorse gick jag rakt in i en hård marmorvägg. Jag var helt nykter, men nyvaken. Nu är min överläpp helt svullen med ett litet jack och det bränner till när jag dricker mitt kaffe. The end.

enough.

Fredag kväll är här och skolan får vänta tills imorgon. Jävligt skönt.

this is not a bomb.

Andy har bakat croissanter med choklad och vi har precis varit på Café Anatomen och köpt kaffe. Det är så otroligt mycket information att trycka in i huvudet. Den här helgen kommer ägnas åt studier. Nästa helg är det tenta, tentafest och födelsedagsfirande. Helgen efter det åker jag hem till Stockholm. Och veckan därpå så åker jag till LA. Det går mot bättre tider helt enkelt. Kunde varit värre.

smörbullar och sockerdricka i glasflaska.

Elva timmar i skolan och sex kaffepauser senare sitter jag nu med en tallrik pasta i min soffa. Inför nästa tenta har jag lovat mig själv att börja plugga tidigare. Just nu längtar jag efter tentafest och den känsla som kommer med att min första riktiga tenta på läkarlinjen är avklarad. Jag vill se mer av Göteborg. Jag tror att våren i Göteborg är fin. Alla säger att sommaren är underbar här, men jag tror att våren kommer bli minst lika härlig. Promenera runt i Haga och Linnéstaden med en kaffe i handen och bara titta. Hitta ett konditori som serverar nybakade smörbullar och sockerdricka i glasflaska. Bara ben, bomullsklänning och håret utsläppt. En cigarett och mjukglass. Gå genom parker och upptäcka mysiga kvarter med gamla sekelskifteshus. Sätta mig på en bänk under ett stort träd och bara dofta på blommorna som tjuren Ferdinand. Klart att jag längtar hem ibland. Men allt det jag älskar med Stockholm finns kvar. Tre timmar med tåg eller en timme med flyg. Det känns lagom långt bort. I alla fall just nu.


stuff i like.

Ögon som tittar rakt in i mina som om de letade efter någonting. Nybakta scones med ost och marmelad. Att vakna innan väckarklockan ringer och somna om. Efterfester med fransk techno, nutella och rött vin. Doften av nytvättat. Att ligga på en rutig filt i gräset och känna solen värma mina kinder. Att flirta. Solblekta fjun runt hårfästet. Att trä smultron på ett strå. Djupa halsbloss på en cigarett. Dagsfyllor. Känslan av att ha presterat bra. När någon speciell kittlar mig på ryggen. Att skratta så man får ont i magen. Att uppleva nya platser. Sommarnätter i Paris. Att vara kär. Att laga mat och smaka under tiden. Saltlakrits. Vinna och ha rätt. Promenera gata upp och gata ned i New York. Läsa till läkare. Ha jävligt bra sex. Känslan man får när man ser fram emot någonting som man vet kommer bli riktigt roligt. Suga på fingrar. Äta vattenmelon med fetaost och se solen gå ned i Tel Aviv. Högklackade skor. Att älska. De torra kanterna på en baguette. Att blunda och dansa när man är berusad. Livet. Att längta. Att göra människor jag tycker om glada. När det pirrar i hela kroppen. Släppa en balong och se den försvinna mot molnen. Simma under vattnet. Ögonfransar. Fläderblomssaft. Att vara nära. Smilegropar. Skäggstubb. Att retas. Busiga ögon. Fräknar. Knapriga saker. Överraskningar.

hemma.

Kom precis innanför dörren. Mina converse är blöta och mitt hår fullt av snöflingor. Jag har haft en lång dag i skolan som började med att jag kom dit fyrtio minuter innan föreläsningen började för att skriva ut gamla tentor, anteckningar och målbeskrivningar. Därefter en tre timmar lång föreläsning om hjärtat. Oerhört bra föreläsare. Därefter snabb lunch innan resten av eftermiddagen tillbringades i ett grupprum. Jag höll på att ramla ihop i uppförsbacken nyss då jag bar en väska med dator och lärobok i, en påse mat, en påse frukt, tvåhundra utskrivna sidor, ett block samt en lärobok till på tusen sidor. Nu ska jag ta en lång dusch och sedan laga middag.

sunes sommar en tisdagseftermiddag.

Vissa saker mår man så otroligt bra av. Andra saker ger en bara ångest. Just nu är jag så jävla glad, men samtidigt väldigt stressad. Vi hade genomgång av hjärnans och ögats anatomi i morse och därefter ett mycket oklart självtest. Nu ska vi äta upp gårdagens ask geléhallon framför Sunes sommar. Lite senare i eftermiddag åker nämligen mitt besök från Stockholm hem och då ska jag återgå till att läsa ett par sidor om nervsystemet.


alla hjärtans dag.

Min morgon började med våfflor och hallon. Kaffe med varm mjölk och smoothie på krossade bananer och jordgubbar. Jag fick springa till spårvagnen men lyckades hinna i tid till föreläsningen som handlade om endokrina organ. Idag föreslår jag att du ger din bästa kompis en godispåse med en rosett runt, lägger en lapp med ett kärleksfullt meddelande i din mammas jackficka, bjuder din klasskompis på varm choklad och/eller har extra mycket jävligt bra sex idag. Den här dagen är för ALLA hjärtan. Inget klyschigt i det egentligen.

.


veckans to do: rocka rockring och plugga anatomi.

Det är svårt att hitta balans. Jag är väldigt svart eller vit. Antingen så sover jag två timmar per natt eller så sover jag tolv. Jag dricker två liter juice, inte ett glas. Jag pluggar tio timmar i sträck och sen totalvägrar jag öppna en lärobok resten av veckan. Jag skrattar hysteriskt och är överlycklig eller så vill jag dö.
Inte riktigt så, men nästan.
Ibland kan jag önska att jag vore lite mer mellanmjölk, lite mer lagom. Vara ganska glad, ganska pigg, plugga ganska mycket och älska lagom mycket. Men i längden skulle jag nog tröttna på mig själv. Charmen med mig är nog just den att jag är antingen eller. Lite oförutsägbar. Lite knäpp.
Det är mindre än två veckor kvar till tentan och den här veckan ska jag försöka plugga lite mer. Har varit ganska dålig på det sedan jag började läkarlinjen. Har ju varit så mycket roligt att sysselsätta sig med. Och många av våra föreläsare har faktiskt varit noga med att poängtera att det är viktigt att ha roligt under dessa fem och ett halvt år. Om man gör mycket roligt så kan man fokusera på skolan för att man är full av det roliga. Det roliga hjälper en att prestera bra i skolan. Så den här veckans to do blir att rocka rockring och plugga anatomi. Bra kombo enligt mig.

nu blir det middag.

Har inte haft en minut över idag. Jag är helt slut i huvudet. Hoppas ni får en grym lördagskväll. Se till att unna er. Tänk så varje gång ni står inför ett val.

flickor och blommor.

Den här dagen alltså.

konsten att vara ytlig och djup samtidigt.


rosa häst och fuck you.

Några tankar såhär på kvällskvisten.
Man borde uppskatta saker man i många fall tar för givet. Som att man kan se och känna smak. Tänk de människor som aldrig får se allt det vackra och allt det hemska. Som inte får se färger, former eller titta in i vackra ögon med tjocka ögonfransrader. Tänk de som aldrig får känna smaken av nyplockade söta smultron, någon annans tunga eller eftersmaken från ansjovis.
När man klagar på att man har mycket i skolan eller är stressad inför helgens tre fester borde man tänka om. Det finns barn över hela världen som inte drömmer om annat än att få gå i skolan. Det finns tjejer och killar som skulle bli överlyckliga av att få gå på en fest, en enda gång. And on it goes.
Jag vet att jag själv är dålig på att uppskatta det jag har. Man vill alltid ha mer. Men just i denna stund är jag tacksam för allt och alla jag har i mitt liv. Slut på predikan för denna gång.

name? jim. occupation? uhhm..

Imorgon kommer pappa till Göteborg. Jag har inte träffat honom på flera veckor så det ska bli väldigt trevligt. Vi ska äta middag och prata om livet. Pappa har ju också gått läkarlinjen en gång för länge sedan så han har säkert några goda råd för hur jag ska lyckas trycka in alla termer på latin. På lördag är det amphioxgasque på medicinska villan. Termin 1 äter middag tillsammans och därefter blir det eftersläpp med äldrekursare. På söndag får jag besök från Stockholm. Det är ju alla hjärtans dag på tisdag så det är väl mest därför.
Jag har precis kommit hem från skolan. Det är snöstorm ute och jag är helt blöt. Ska dra av mig alla kläder och sätta på mig myskläder. Sedan ska jag äta mellanmål. Start med skivad banan och yoghurt. Samtidigt ska jag skypa med min lillasyster. Sedan får vi se om jag orkar ut en sväng i snön.

det är så obeskrivligt skönt att sova på eftermiddagen.

Det där med tidsuppfattning är skumt. När man står och väntar på spårvagnen klockan åtta en onsdagsmorgon i februari, går tio minuter väldigt långsamt. När man sitter och lyssnar på en komplicerad föreläsning och klockan är fem i tolv och man vet att man snart ska sluta, känns fem minuter som tjugo. Men när man går och lägger sig för att sova och vaknar upp åtta timmar senare, går tiden jätte fort. Samma sak gäller när man är ute och dansar på lördagar eller pratar med den man tycker om i telefon. En minut är alltid sextio sekunder, men ibland känns det inte så.

just nu.


yrkespraktik på infektionskliniken.

Jag kom precis hem efter en lång dag på sjukhuset. Vi har tillbringat dagen med att diskutera sekretess, vård och patientkontakt. Vi har fått träffa tre patienter. En med HIV, en med körtelfeber och en som genomgått dialys och haft respirator. Otroligt bra handledare och så jävla inspirerande. Jag har lärt mig massor idag och känner mer än någonsin att läkaryrket är helt rätt för mig. Bilderna nedan är kanske inte av bästa kvalitet (mobilkamera), men den här dagen vill jag absolut dokumentera oavsett.
Nu blir det ett långt bad och därefter grillad kyckling. Sedan ska jag försöka styra upp morgondagens fadderåterbjudning på medicinska villan. Vi har varken styrt mat, alkohol eller aktiviteter än. Ska även hinna plugga någon timme förhoppningsvis.

de godaste mackorna är nattmackorna.

Lagrad ost, soltorkade tomater och tjocka skivor bröd. Allt smakar så mycket godare på kvällen.

kaffekoppar och godispåsar.

Idag är en sådan dag då antalet kaffekoppar och godispåsar är många. Jag kom precis hem från skolan och är helt dyngsur. Det snöar nämligen ute. Så fort jag har torkat lite ska jag iväg och handla mat. Sedan är det plugg ett par timmar. Imorgon har vi vår första TYK-dag. TYK står för tidig yrkeskontakt. Jag och min grupp ska hänga på infektionskliniken hela dagen.


i am a star because... i just am

Jag får en hjärtinfarkt snart. Fan vad mycket plugg jag har att ta igen. Jag vill aldrig mer vara sjuk och okoncentrerad en hel vecka i skolan.

at my place.

Igår hade jag en liten drink hos mig. Det var oerhört trevligt. Efter drinken gick jag ut för första gången i Göteborg. Vi gick till Push och när jag kom hem därifrån städade jag hela lägenheten. Därefter gjorde jag varm mjölk med socker och kanel samt varma smörgåsar med mycket ost på innan jag somnade.
Det slog mig hur jävla roligt det kommer vara att om femton år att titta tillbaka på den här tiden i mitt liv. Att ha nästan varje dag av mitt första år på läkarlinjen dokumenterat.

god morgon världen.

Helgmorgnar är mysiga. Vakna, gå upp och göra god frukost, krypa ned i sängen, tända ljus och titta på film i en timme eller två innan man stiger upp för dagen.

no more lazy mornings in bed.

Jag bor i världens mysigaste lägenhet. Den kanske behöver städas lite (ska göra det imorgon), men det finns ingenting jag direkt saknar här. Det finns dock en sak som gör mig tokig och det är att jag varje morgon vaknar av att de borrar, hamrar och bankar i lägenheten intill min. Ljudnivån är så hög att det känns som att de borrar i mitt huvud. Tydligen är de inte klara förrän i juni, dvs om fem jävla månader.  Om man ska det från den positiva sidan så kommer inte sovmorgnar kännas lika lockande som när det är knäpptyst. Jag som verkligen älskar att sova och kan sova i tolv timmar varje natt om jag hade tid.
Har precis varit på systembolaget och handlat inför imorgon kväll då femton tjejer kommer på drink. Nu ska jag ta en dusch, laga lunch och sedan dra till skolan som börjar klockan två.

doften av regn.

Det regnar ute. Idag igen. Det känns som att det regnar ofta i Göteborg.
Regnet doftar gott. Friskt, rent och kyligt.
Jag vill sätta på mig stövlar, regnkläder och simglasögon. Åka runt på en vespa i regnet. Stanna för att dricka oboy och äta kakor. Sedan bara fortsätta. Utan karta. Utan att i förväg veta vart jag är påväg. Med hög musik i öronen och regnet smattrandes mot hjälmen. Håret klistrandes mot kinderna. Våta små vattendroppar rinnandes längs ryggraden. Visst hade det varit härligt.

min hallonsmoothie.

Hallon. Mjölk. En skvätt grädde. Lite strösocker.

hår.

Efter skolan idag åkte jag till frisören för att slinga mitt hår. Jag har gått till samma frisör i flera år, men tyvärr huserar hon i Stockholm och inte här i Göteborg. Trots att jag vet att man inte ska tillåta främmande händer rufsa runt i ens hår så sket jag i det och körde på. Och självklart blev det skitfult. Jag som sparar ut mitt hår borde vara helt förstörd, men jag skiter i det har jag bestämt mig för. Skiter i mitt skitfula hår. Det växer ut nytt ju. Istället ska jag äta upp mina nygjorda varma mackor med pesto och tomat på och bege mig ut för nya äventyr.

jag ska till LA.

Jag har fått feber nu. Fryser först. Klär då på mig dubbla sockor, pyjamasbyxor, flera långärmade tröjor och två täcken. Ett under mig och ett rullat runt mig. Därefter svettas jag. Tar av mig alla kläder förutom trosor och en av tröjorna. Men fuck that.
För jag fick idag reda på att jag kommer kunna följa med min familj till Los Angeles i början på mars för att närvara vid en nära familjemedlems bröllop. Jag kommer missa en del skola, men de obligatoriska momenten kommer jag få möjlighet att ta igen vid ett senare tillfälle. Jag kommer plugga i fem och ett halvt år, därefter AT två år och så vidare och jag är nöjd att jag bestämde mig för att åka med. Jag kommer inte vara borta lika längre som de andra, men att få träffa min syster som jag då inte kommer ha sett på över tre månader (hon har varit i Asien) kommer bli så jävla härligt. Nu blir det middag.
Bilder: FashionToast

det ösregnar i göteborg.


RSS 2.0